Search found 6 matches

by Bob216
Wed Dec 11, 2019 1:41 am
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Re: Radiator fan not working

Crepello, I don't understand your point. Managed to test circuit using a 5kohm pot in place of the cts. It worked fine. The fan stayed off until the pot resistance was lowered to 360 ohms and then the fan activated automatically. I've ordered a new cts sensor to try that - as a half-hearted chance. ...
by Bob216
Sun Nov 24, 2019 8:03 pm
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Re: Radiator fan not working

Cabin heater is normal - am using the old technique of heater on full blast to keep engine temp down when stuck in traffic. Coolant flow appears to be ok. Although, I don't understand how coolant flow would make a difference here since the cts is heating up to give the correct resistance readings. T...
by Bob216
Wed Nov 20, 2019 9:47 pm
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Re: Radiator fan not working

Yes. The gauge sensor is seperate to the cts but it does rise normally. The engine overheats to the point the coolant boils in and escapes from the expansion tank and the engine starts burning oil - if stuck in a traffic jam. The cts is definitely working fine - in that it is changing its resistance...
by Bob216
Tue Nov 19, 2019 7:44 am
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Re: Radiator fan not working

Have just ordered a 5k pot. Doesn't arrive until Thursday. Will see what gives.
I was hoping this might be a common fault.
by Bob216
Mon Nov 18, 2019 10:51 pm
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Re: Radiator fan not working

Thanks, but done that. New cts gave exactly the same resistance readings as old one.
by Bob216
Mon Nov 18, 2019 8:38 pm
Forum: Technical and Diagnosis
Topic: Radiator fan not working
Replies: 11
Views: 589

Radiator fan not working

Hi All, I have a Rover 216i 16v coupe R-reg. The cooling fan won't operate automatically. If I disconnect the coolant temp sensor, the fan turns on automatically and stays on. This is the fail safe mode (am assuming). Disconnecting the coolant sensor also causes the engine to misfire or have trouble...